Kötthantering

Förpackning av kött


Allt vårt kött är vakuumförpackat och märkt med namn på detaljen, vikt samt bäst-före-datum.

Hållbarhet i frysen


Kött håller sig upp till ett år i frysen, beroende på vilket djurslag och styckningsdel det är.

Lagringstid i frys -18˚:

 

  • Griskött: feta delar: 3 månader, magra delar: 6 månader

  • Innanmat: 3 månader

  • Charkuterier och färs: 1-2 månader

kalonMAThantverk

Köttets hållbarhet har en direkt relation till hur det hanteras och tas omhand. För att på bästa sätt förvara ditt kött så att det håller sig fräscht och bibehåller sin kvalitet är det bra att veta hur du kan göra.


Håll kallt

Se till att kött och charkuterier snabbt kommer från gårdens kyl/frys till kylskåpet eller frysen hemma. Bra kylskåpstemperatur är +4 grader. Sommartid är det smart att ta med en kylväska för att lägga kött och andra kylvaror i.

 

Bäst-före-dag

Med bäst-före-dag menas att varan ska hålla ytterligare en tid efter den dagen om den förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. Våra frysta förpackningar förses med ett infrysningsdatum samt ett nytt bäst-före-datum i frys. Kött som tas ut ur frys ska tillagas snarast eftersom upptinnat kött har en mycket kort hållbarhet, särskilt när det gäller köttfärs.


Sista förbrukningsdag

Färskt kött märks ofta med sista förbrukningsdag som säger vilken dag som det senast ska ätas. Den dagen är det fortfarande färskt om det har förvarats rätt i obruten förpackning.

Läs mer hos Livsmedelsverket


Kylskåp

Snabbt in med köttet i kylen. Lägg köttet i kylens kallaste del, kolla att kylen håller +4 grader. Öppna inte förpackningen förrän köttet ska användas.

Köttfärs är en extra känslig råvara. Helt kött har några få större ytor där bakterierna kan slå sig ner men i köttfärs är det många fler. Om färsen är förpackad i vakuum eller med modifierad atmosfär i tät förpackning har den längre hållbarhet förutsatt att förpackningen är hel. Butikspackad köttfärs ska användas senast på den sista förbrukningsdag som står stämplad på förpackningen, annars bör den frysas in.


Frys in och tina snabbt

När man fryser in och tinar kött och andra råvaror är det en fördel om det bildas så små iskristaller som möjligt i råvarorna. En långsam infrysning ger större iskristaller och det innebär att mer av köttsaften förloras när köttet tinas och att det blir torrare vid tillagningen. Ju kortare tid det tar för råvarorna att komma ner i samma temperatur som det är i frysen (-18˚C) desto bättre. Den snabba infrysningen åstadkommer man genom att förpacka köttet i mindre paket eller påsar som sprids ut i frysen. Gör gärna platta paket av köttfärsen.

 

Skriv datum och innehåll på förpackningarna. I frysen förändras utseendet på maten och det kan vara svårt att identifiera innehållet bakom plasten.

Det bästa sättet att tina fryst köttfärs eller en styckningsdetalj är att lägga förpackningen i kallt vatten i diskhon eller i en stor skål. Vattnet leder värme mycket bättre än luft och tinar maten snabbt.Tina inte köttet i rumstemperatur för då blir det rumsvarmt på ytan innan kärnan är tinad. I det rumstempererade ytskiktet får bakterierna chans att föröka sig.

Upptining av köttet görs därför bäst genom att tina det långsamt i riktigt kallt vatten. Det går också bra att lägga köttbiten i kylskåpet dagen innan så är den tinad lagom till middagsdags nästa dag. Lägg gärna köttbiten på en öppen tallrik i kylskåpet så att den får lufta, om det finns för mycket vatten i köttet vid tillagning kan köttet bli segt. Har du bråttom går det även bra att lägga köttet i ett varmvattenbad (max +50°C), det tar då mellan 20–40 minuter tills köttet är tinat. Dock innebär detta en kvalitetsförsämning och bör enbart användas på färs som omgående skall tillagas.

Om man tinar köttet i kylen hämmas bakterietillväxten men det bildas stora iskristaller som trasar sönder cellerna i råvaran. Det får till följd att köttet tappar vätska och riskerar att bli torrt vid tillagning.


Kom i håg att alltid skära köttet tvärs över muskeltrådarna. Glöm inte att slipa kniven – en slö kniv är en farlig kniv.

Vid återvinning av köttförpackningen (etikett, svep och vakuumplast) sorteras som plastförpackning.

 

All text är hämtad från Svenskt Kött

NYHETER

 

Nu finns hela kalonFOODmakeri sortiment hos

WISBY OST, Wallersplats 4, Visby.

www.wisbyost.se


 

KONTAKT

 

KALON MAKERI

Follingbo, Slättflishage 429b

62191 VISBY

mejl: info@kalon.nu

mobil. 070-3227416

Copyright @ All Rights Reserved